Zapraszamy do organizacji imprez okolicznościowych w naszej restauracji: urodzin, wesel, chrzcin, rocznic, styp.
Na dobry początek | |
Hekele z pieczywem (śledzie siekane z ogórkiem kiszonym i jajkiem z dodatkiem musztardy) | 14,00 zł |
Chleb z blachy z czosnkiem i masłem (sporządzone na tradycyjnym zabytkowym piecu węglowym) | 10,00 zł |
Sałatka z warzyw sezonowych z parmezanem (świeże warzywa z kroplą balsamico i płatkami parmezanu) | 18,00 zł |
Zupy | |
Rosół z makaronem (wolno gotowany na piecu węglowym) | 12,00 zł |
Żur z jajkiem, kiełbasą i suszonymi grzybami (tradycyjny śląski żur, na zakwasie naszej produkcji) | 15,00 zł |
Krem z buraka z chipsem bekonowy (aksamitny krem z polskich buraków) | 12,00 zł |
Wodzionka (pyszna wodzionka na rosole, ze skwarkami i czosnkiem) | 13,00 zł |
Flaki wołowe (pikantne flaki podawane z pieczywem) | 17,50 zł |
Pierogi | |
Pierogi ruskie (podawane ze skwarkami i cebulą) | 17,00 zł |
Pierogi z mięsem (podawane ze skwarkami i cebulą) | 17,00 zł |
Pierogi z kapustą i grzybami (podawane ze skwarkami i cebulą) | 17,00 zł |
Dania mięsne | |
Rolada wołowa (tradycyjna rolada śląska z kluskami i modrą kapustą) | 37,00 zł |
Kaczka w kawie (pierś kacza macerowana w kawie, podawana w towarzystwie ryżu z warzywami) | 37,00 zł |
Pieczeń z peklowanej karkówki (pieczeń wieprzowa z czosnkiem, z kluskami i buraczkami na ciepło) | 32,00 zł |
Wątróbka wieprzowa z cebulką (wątróbka smażona saute, podawana z bratkartoflami i kiszonym ogórkiem) | 27,00 zł |
Schab w placku kartoflanym (z sosem czosnkowym i surówką, czas oczekiwania 25 min) | 31,00 zł |
Golonko smażone z czosnkiem, soczewica z grzybami (klasyka śląskiej kuchni w nowej odsłonie) | 35,00 zł |
Żeberka duszone w Pilsnerze z warzywami (podawane z panczkrautem) | 33,00 zł |
Złocisty medalion z kurczaka (panierowany w płatkach kukurydzianych, podawany z frytkami ziołowymi i surówką) | 30,00 zł |
Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym (z opiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą) | 30,00 zł |
Dania z ryb | |
Pstrąg z bekonem i ziołami ≤300g (faszerowany bekonem z dodatkiem ziół prowansalskich podawany z frytkami i surówką) | 35,00 zł |
Halibut ≤300g (smażone dzwonko halibuta z bratkartoflem i surówką) | 45,00 zł |
Desery | |
Zefir jabłeczny | 15,00 zł |
Szpajza cytrynowa | 10,00 zł |
Ciasto śliwkowe | 12,00 zł |
Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną | 14,00 zł |
Sernik z bitą śmietaną | 12,00 zł |